Σε εξέλιξη το Κτηματολόγιο της Ελλάδας

Σημαντική υπόθεση για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων στην Ελλάδα συνιστά το Εθνικό Κτηματολόγιο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς από το 2014 εντάσσονται σταδιακά σε προγράμματα Κτηματογράφησης οι περιοχές της χώρας που δεν είχαν κτηματογραφηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα των 107 περιοχών του 2008, το οποίο αφορούσε μόνο στις πρωτεύουσες των νομών της Ελληνικής Επικράτειας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 107 περιοχές, των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου του 2008, πολλές έχουν προχωρήσει ήδη στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης (πχ ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων), ενώ σε αρκετές από αυτές λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία (αρχικές εγγραφές).

Τα προγράμματα κτηματογράφησης που υλοποιήθηκαν την περίοδο 1995-2000 αφορούν σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα. Στις περιοχές αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους 96 Κτηματολογικά Γραφεία.

Ενεργά Κτηματολογικά Γραφεία Αττικής

Τα κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν ήδη στον Νομό Αττικής, στα οποία έχει περαιωθεί η όλη διαδικασία δήλωσης των ακινήτων και έχουν λήξει οι προθεσμίες των αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων, είναι τα κάτωθι:

  1. Αγίας Παρασκευής
  2. Αμαρουσίου
  3. Βύρωνα
  4. Ελευσίνας
  5. Ζωγράφου
  6. Ηλιούπολης
  7. Κορωπίου
  8. Μεγάρων
  9. Νέας Σμύρνης
  10. Νίκαιας
  11. Παπάγου
  12. Πειραιώς
  13. Σαλαμίνας
  14. Σπάτων
  15. Χαλανδρίου

Εάν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου που υπάγεται στην κτηματική περιφέρεια αυτών των περιοχών και δεν έχετε φροντίσει να δηλώσετε εντός των νομίμων προθεσμιών τα εμπράγματα δικαιώματα σας επί του ακινήτου σας, έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει η οριστική προθεσμία των 7 ετών για την δήλωση τους, μετά το πέρας των οποίων τα αδήλωτα ακίνητα καταχωρούνται αμετάκλητα ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ενεργά κτηματολογικά γραφεία του νομού Αχαΐας

Στο νομό Αχαΐας λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο μόνο για το Δήμο Πατρέων προς το παρόν.

Υπό κτηματογράφηση περιοχές στον νομό Αττικής

Στον νομό Αττικής συνεχίζεται η κτηματογράφηση και τα στάδια της διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή. Ειδικότερα:

  1. Για τις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Πειραιώς και Περιστερίου λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης και έχει λήξει η προθεσμία αιτήσεων διόρθωσης / ένστασης.
  2. Για τις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Ανθούσας, Ανοίξεως, Διόνυσου, Δροσιάς, Εκάλης, Κηφισίας, Μαραθώνος, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέας Μάκρης, Νέας Πεντέλης, Παλλήνης, Πεντέλης, Πικερμίου, Ραφήνας και Σταμάτας, λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης. Βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εκδίκαση των ενστάσεων.
  3. Για της περιοχές Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίων Αναργύρων, Δήμου Αθηναίων, Αλίμου, Αναβύσσου, Άνω Λιοσίων, Αργυρουπόλεως, Ασπρόπυργου,  Αχαρνών, Βάρης, Βούλας,  Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ζεφυρίου, Ηλιουπόλεως,  Θρακομακεδόνων, Ίλιου, Καλυβιών-Θορικού, Καματερού, Κερατέας, Κουβάρας,  Κρυονερίου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Λυκοβρύσεως, Μάνδρας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας,  Μεταμορφώσεως, Μοσχάτου, Νέας Φιλαδέλφειας,  Νέας Χαλκηδόνος, Παλαιάς Φώκαιας,  Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Πετρουπόλεως, Πεύκης, Σαρωνίδας, Ταύρου, Υμηττού, Φυλής, Χαϊδαρίου και Ψυχικού λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης και έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Συνεχίζεται, ωστόσο, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και δηλώσεων νέων δικαιωμάτων.

Στο νόμο Κυκλάδων λειτουργούν τα κάτωθι κτηματολογικά γραφεία:

1.     Ακρωτήρι Θήρας

2.     Άνω Σύρου

3.     Απολλωνίας Σίφνου

4.     Αρτέμωνος Σύρου

5.     Βάρης Σύρου

6.     Γαλησσά Σύρου

7.     Εμπορείου Θήρας

8.     Επισκοπής Γωνία Θήρας

9.     Ερμουπόλεως Σύρου

10.   Κιμώλου

11.   Μάννα Σύρου

12.   Μεγαλοχωρίου Θήρας

13.   Μήλου

14.   Μυκόνου

15.   Πάγου Ερμουπόλεως Σύρου

16.   Ποσειδωνίας Σύρου

17.   Πύργου Καλλίστης Θήρας

18.   Φοίνικος Ερμούπολης Σύρου

19.   Χρουσών Σύρου

Παράταση προθεσμιών     

Σύμφωνα με την ΥΑ 69830 (ΦΕΚ Β” 3433/31/12/2013), στις υπό κτηματογράφηση περιοχές α) του Δήμου Γαλατσίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών β) του Δήμου Ν. Ιωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών και γ) του Δήμου Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, καθορίζεται η 29η Δεκεμβρίου 2014 ως ημερομηνία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, μετά την παρέλευση της οποίας δεν επιτρέπεται η κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Σύμφωνα με την ΥΑ 59399 (ΦΕΚ Β 2802 4.11.2013), στις υπό κτηματογράφηση περιοχές: α) του Δήμου Πειραιώς της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής, της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος του Δήμου Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και β) των Δήμων Περιστερίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, καθορίζεται η 2° Μαρτίου 2015 ως ημερομηνία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, μετά την παρέλευση της οποίας δεν επιτρέπεται η κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Κάτοικοι Εξωτερικού

Εάν είστε κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Εφόσον έχετε υποβάλει δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, το επόμενο διάστημα θα λάβετε ταχυδρομικά στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχετε δηλώσει Βεβαίωση Αρχικών Κτηματολογικών Εγγραφών προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα και την πληρότητα των πρώτων εγγραφών. Συνιστάται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ελέγχετε την Βεβαίωση Αρχικών Κτηματολογικών Εγγραφών του ακινήτου σας, πάντα χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τα ίδια τα συμβόλαιά σας, προκειμένου να διορθώσετε εντός των νομίμων προθεσμιών τυχόν σφάλματα που μπορεί να έχουν εμφιλοχωρήσει κατά τις αρχικές εγγραφές.
  • Εάν δεν έχετε υποβάλει δήλωση ακίνητης περιουσίας για το ακίνητό σας, πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία διόρθωσης εγγραφής του ακινήτου σας εντός των νομίμων προθεσμιών. Το πιθανότερο είναι να έχει καταχωρηθεί ως «Αγνώστου ιδιοκτήτη» και να έχει τεθεί ως εκ τούτου σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου σας.
  • Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναιεπτά (7) χρόνια από την ημερομηνία που ξεκινά να λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο σε μια περιοχή.
  • Μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας οι Αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.
  • Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή.

Προκειμένου να αποφύγετε οποιαδήποτε επιπλοκή όσον αφορά στην καταχώρηση του ακινήτου σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο σας μπορείτε να ενημερώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου για τα στάδια της κτηματογράφησης στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και να προβαίνετε εντός των νομίμων προθεσμιών στις αναγκαίες δηλώσεις για την κατοχύρωση των εμπράγματων δικαιωμάτων σας.

 

author: Αρχοντία Γρηγορακάκη - Δικηγόρος
source: rgp.gr